© Copyright 2002 Spits

Webtherapie voor geestelijke nood

-- Spits, 6 februari 2002. Renate Zoutberg --



Wie torst met een psychisch probleem, is niet altijd bij machte hiervoor hulp in te roepen. Omdat de schaamte te groot is bijvoorbeeld, of omdat de vorige behandelaar is tegengevallen. Voor die mensen hebben Prof. dr. Alfred Lange, Bart Schrieken en Jean-Pierre van de Ven van de faculteit Psychologie van de UvA Interapy bedacht. (…)

Deze grootse plannen zijn gevoed door het succes van het eerste experiment: de behandeling van Posttraumatische Stress via internet. PTS ontstaat na een zeer schokkende ervaring, zoals het overlijden van een dierbare of een ongeval, maar het kan ook ontstaan naar aanleiding van zeer kwetsende opmerkingen. Voor de pilot verzamelde de faculteit 200 deelnemers die in tien schrijfopdrachten het opgelopen trauma konden verwerken. Hiervoor doorloopt de client drie stadia: na de confrontatiefase, leert de client het probleem anders benaderen waarna er afscheid wordt genomen van het trauma. Overigens hetzelfde stappenplan dat wordt gevolgd bij face-to-face contact. En wat bleek: tachtig procent van de behandelden was nadien klachtenvrij; twintig procent had minder problemen dan daarvoor. "Sterker nog, uit vergelijkend onderzoek bleek de internettherapie beter te scoren dan face-to-face therapie," zegt Lange haast verontschuldigend.

Het succes van de therapie via internet komt volgens de professor onder meer doordat cliënten van tevoren de schrijfopdrachten plannen; zo weten ze precies wat er van ze wordt gevraagd. "Bovendien bleek dat mensen het prettiger vinden als er geen behandelaar in de buurt was waardoor ze konden worden afgeleid." Een sterk punt noemt Lange ook het feit dat er een werkdag zit tussen het moment van schrijven door de cliënt en de reactie van de behandelaar. "Behandelaars kunnen goed nadenken voordat ze reageren en eventueel overleggen met collega's of supervisoren als dat nodig is."